Razem w chmurach

Pierwszy raz nasze Stowarzyszenie podjęło się realizacji projektu dofinansowanego ze środków programu "Działaj Lokalnie" IX Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ełckie Stowarzyszenie Aktywnych "STOPA". Projekt nosi nazwę "Razem w chmurach" a skierowane jest do młodzieży powiatu ełckiego.
Projekt polega na zorganizowaniu cyklu warsztatów pokazujących różne aspekty i ścieżki rozwoju pasji lotniczych w tym:
- pokaz tworzenia konstrukcji modeli latających z podstawami aerodynamiki w pracowni modelarskiej Ełckiego Centrum Kultury,
- nauka sterowania dronami z elementami współzawodnictwa,
- teoretyczne i praktyczne przygotowanie do pilotażu i pierwszy lot za sterami samolotu ultralekkiego.

Do projektu poszukujemy młodzieży gimnzjalnej i liecealnej powiatu ełckiego głównie z gmin wiejskich , która chce wziąć udział w ciekawych zajęciach pokazujących różne aspekty lotnictwa. Poprzez projekt chcemy pokazać możliwość rozwoju osobistego i zawodowego w branży lotniczej. Oczekujemy dyspozycyjności i zaangażowania w realizację projektu. Zajęcia będą prowadzone głównie popołudniami i w weekendy. Gwarantujemy transport na miejsca szkoleń.

Zajęcia będą się odbywać od końca września do końca października.
Rozpoczniemy wizytą w modelarni aby od podstaw pokazać proces budowy modeli latających. Modele zdalnie sterowane zbudowane w modelarni zostaną również zaprezentowane na żywo w powietrzu przez doświadczonego pilota.
Kolejnym etapem będą zajęcia z nauki sterowania małymi dronami. Drony jako najnowocześniejsze modele latające są coraz częściej wykorzystywane w różnych aspektach naszego życia. Operator drona jest w tej chwili jednym z bardziej poszukiwanych zawodów. Doświadczony operator drona pokaże m.in.zaawansowany dron do wykonywania filmów. Zwieńczeniem tych zajęć będzie zorganizowanie zawodów w sterowaniu dronami.
Ostatecznym etapem projektu będą teoretyczne i praktyczne zajęcia z nauki pilotowania ultralekkiego samolotu. Doświadczony pilot-instruktor przeprowadzi skrócony kurs pilotażu zakończony lotem za sterami prawdziwego samolotu.
W międzyczasie pokażemy również inne aspekty latania jak paralotnie.

Do projektu zakwalifikowanych zostanie maksymalnie 20 osób. Do lotów samolotem zakwalifikowanych zostanie 12 najbardziej zaangażowanych w projekt uczestników. Po zakończeniu projektu liczymy na stworzenie grupy młodych ludzi zarażonych lotnictwem, którzy wezmą czynny udział w naszych dalszych działaniach, które będą planowane w przyszłości. Mamy na myśli głównie pomoc wolontarystyczną przy organizacji pikników paralotniarskich/lotniczych oraz zawodach.

Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 25 września na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Zgłoszenie powinno zawierać Imię i Nazwisko, miejsce zamieszkania oraz nazwę szkoły, do której się aktualnie uczęszcza. Wskazane jest napisanie kilku zdań o sobie, w których opiszecie dlaczego chcielibyście wziąć udział w tym projekcie i czy mieliście wcześniej jakieś doświadczenia z lotnictwem.

O zakwalifikowaniu poinformujemy 26 września a zajęcia rozpoczną się już na początku października i potrwają miesiąc.