Rozpoczęcie sezonu 2013

Co prawda przez zimę trochę lataliśmy i sezon praktycznie trwa cały rok, ale tradycja to tradycja, więc oficjalne rozpoczęcie sezonu trzeba było zorganizować. Odbyło się ono w dniach 11-12 maja w naszej siedzibie w Jeziorowskich u Andrzeja Rejrata.

Bardzo długo czekaliśmy na wiosnę i dobrą pogodę. Niestety o ile wiosna w końcu przyszła, to z pogodą nie wstrzeliliśmy się za dobrze. W sobotę cały czas wisiały nad nami niskie chmury, które dość dynamicznie przetaczały się po niebie. Nie wszyscy zdecydowali się na start. Rozstawione tyczki do konkurencji szybko-wolno okazały się przy zmiennym wietrze zbyt trudne.
O ile latanie nie wyszło nam zbyt dobrze, o tyle bardzo owocne okazały się wykłady nt. obsługi lotniczego programu na palmtopy LK8000 przeprowadzone przez Harrego oraz praktyczny wykład nt. budowy silnika SOLO210 przeprowadzony przez Rossiego.
Wieczór oczywiście upłynął w klimacie pieczenia kiełbasek na ognisku i wspólnego śpiewania biwakowych piosenek przy akopmaniamencie Andrzeja i Karola. Nie zabrakło również naszych rozmów o lataniu wszelakim.
Niedzielny poranek przywitał nas ponownie pogodą niezbyt zdatną do latania. Można za to było poćwiczyć stawianie skrzydła i panowanie nad nim na ziemi w czym przodował Jerry.
Oficjalnie sezon został rozpoczęty i teraz bardziej aktywnie zaczynamy przygotowywać się do naszej pierwszej dużej imprezy w lipcu.